Chocochilissä on sivuttu tätä aihetta aikaisemminkin, mutta viime aikoina olen mietiskellyt asiaa vähän toisestakin näkökulmasta. Nykyään tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus se, että blogien sisällöstä leijonan osa muodostuu muualta kopioiduista kuvista. Tekijänoikeudet koskevat internetiä ihan yhtä lailla, mutta harva tuntuu siitä piittaavan.
Annan mielelläni ottamiani kuvia käyttöön ei-kaupallisiin tarkoituksiin, jos siihen kysytään etukäteen lupa. Muutaman kerran olen pyytänyt bloggaajaa poistamaan minun ottamani kuvan postauksesta, jos ja kun sen käyttöön ei ole kysytty lupaa. Kerran asialla oli myös eräs toimittaja, joka oli lupaa kysymättä kopioinut kuvani blogiinsa – jäin vain miettimään, ettei toimittaja varmastikaan kuvita aikakauslehden artikkelia netistä luvatta kopioiduilla kuvilla. Esimerkiksi muotiblogeissa näkyy jatkuvasti The Sartorialistista poimittuja kuvia, yleensä vielä hauskasti merkittynä: © Sartorialist. Kysyn vain, mitä virkaa tuolla copyright -merkillä on, jos kuitenkin materiaali on jo kopioitu käyttöön ilman lupaa? Kaikille ei tunnu olevan selvää, että vaikka kuvan perään laittaisi minkä linkin ja copyright -merkinnän ja kuvaajan nimen, kuvaa ei silti saa käyttää jos siihen ei ole kuvaajan suostumusta. Usein näkee myös Pinteresistä poimittuja kuvia, joiden lähteeksi on mainittu Pinterest. Luulisi jokaisen tajuavan, ettei Pinterest ole mikään lähde yhtään millekään!?
Erityisen ongelmalliseksi asian tekee se, jos bloggaaja tekee rahaa postauksillaan. Aika moni aikakauslehtien nettisivujen alla bloggaavakin tuntuu tuottavan sisältönsä blogiinsa paljolti toisten tekemällä materiaalilla – ja saa siitä palkkaa. Mielestäni tämä hämärtää täysin sen teoreettisen eron, mikä voi olla blogikirjoituksen ja painetun tekstin välillä.
Tekijänoikeuksista ei pitäisi olla epäselvyyttä yllämainituissa tapauksissa, mutta kokonaan toinen, ja paljon monimutkaisempi juttu onkin sitten ideoiden kopiointi, josta oli juuri juttua Vastasekaisin kilinkolin -blogissa.
Mitä ajatuksia tämä teissä herättää? Onko se ihan ok ja tämän ajan henki, että kuvat vain leviävät pitkin nettiä ilman rajoituksia?
Kirjoitus Tekijänoikeuksista julkaistiin ensimmäiseksi Chocochili.